Olen osallistunut kymmeniin team building (tiimihengenluonti) tapahtumiin nyt jo yli 20-vuotisen työurani aikana sekä Suomessa että ulkomailla. Viimeisin oli alkuviikosta täällä Coloradossa. Koronan aikana mitään tilaisuuksia ei ole juuri ollut, mutta tiimin jäsenten pikkuhiljaa kyllästyessä kotonaistumiseen, päätimme järjestää pienen tiimitapahtuman. Ohjelmaksi valittiin minigolfia, mikroautoilua (go-kart) ja päivän päätteeksi illallinen panimoravintolan terassilla. Eli ihan normaali team building hässäkkä. Kotiin palattuani kertoilin päivästä miehelleni ja totesin päivän sujuneen ihan eri tavalla, kuin mitä se olisi ollut Suomessa järjestettynä tai suomalaisilla osallistujilla.
Minigolfilla siis aloitetaan ja tiimin jäsenet valuvat paikalle suurin piirtein sovituna aikana. Mailat ja pallot saatuamme suunnistamme minigolf-radalle, jossa peli sujuu rattoisasti rupatellen välillä työasioita, mutta enimmäkseen juttelemme muista yleisistä asioista. Kaikki olemme suurin piirtein yhtä hyviä - tai oikeastaan yhtä huonoja. Naureskelemme itsellemme ja toisillemme, kun pallo ei alkuunkaan mene sinne minne pitää.
Minigolfin jälkeen siirrymme mikroautoradalle, joka on onnekseni ulkona eli pakokaasut eivät saisi minua pahoinvoivaksi kuten joskus sisätiloissa olevilla mikroautoradoilla on tapahtunut. Yllätyksekseni paikassa ei ole kypäriä lainkaan. Arvelen, että auton nopeuden täytyy olla vaatimaton tai sitten osavaltiossa on omat sääntönsä. Coloradossahan ei edes moottoripyöräilijöiltä vaadita kypärän käyttöä ja arvioisin, että noin 90% moottoripyöräilijöistä ajaa Coloradossa ilman kypärää. Alkuaikoina tänne muuttaneena taivastelin asiaa paikalliselle motoristille ja hän totesi lakoniseen sävyyn etteipähän jää vihannekseksi sairaalaan, jos sattuu isompi tälli. Hmm, onhan se näkökanta sekin.
Asettaudun jonon hännillä olevaan mikroautoon ja annan nuorempien insinööripoikien valloittaa eturivissä olevat autot. Turvavyöt tiukasti kiinni, vihreä kaasupoljin näkyy olevan oikealla ja punainen jarrupoljin vasemmalla. Päätän unohtaa punaisen polkimen käytön ja keskityn kaasuun. Radan vihreä liikennevalo syttyy ja talla pohjaan. Sen verran olen seurannut formulakisoja, että huomaan ensimmäisillä kierroksilla, että radalla on oikeasti vain kaksi kunnon ohituspaikkaa. Siis radan kohtaa, jossa saa autoon kunnon kierrokset. Löydän itsestäni nopeasti sisäisen Räikkösen, vai onko se Bottas tai Häkkinen, ja liimaudun edelläni lähteneen Markin mikroauton kantaan. Nyt kärsivällisyyttä vähän ja pian Mark jättää nopean suoran jälkeisessä kurvissa avoimen paikan ja suikkasen ponnari heiluen ohi. Thanks. Seuraavaksi näen Nathanin punaisen paidan. Nathan on tiimin nuorin jäsen ja vuosi sitten keväälla valmistunut yliopistosta. Ehkä Nathan ajokortti on vielä varsin tuore, kun kurvaan ohi kevyesti. Sitten on vuorossa Kaden. Hiillostan häntä pidemmän aikaa, mutta vihdoin hän tekee pienen ajovirheen, kiitän ja ohitan kättä heilauttaen katse tiukasti radassa. Ajan raivoisasti kiinni seuraavaa uhria, mutta aika loppuu kesken ja punainen valo syttyy radan liikennevaloihin eli on ohjattava auto takaisin varikkopilttuuseen. Olen ihan hikimärkä noustessani autosta, mutta hauskaa oli. En malta olla kuittailematta ohittamilleni insinööripojille, lieneekö talli valinnut heille väärän kelin renkaat vai oliko auton säädöt muuten vain pielessä, kun keski-iän ohittanut täti-ihminen pääsi kurvaamaan ohi. En tosiaankaan luule olevani mikään lahjakkuus mikroautoilussa, Suomessa vastaavissa tapahtumissa olen huomannut olevan enemmänkin tientukko kuin ohittelija. Luulisin, etta Suomessa, autourheilun mekassa, on autojen hallinta luontaisesti paremmin hanskassa kuin amerikkalaisilla nuorilla. Tosin oma otantani on varsin pieni eli mitään tieteellisempää johtopäätöstä tästä ei voi tehdä. En ole näiden insinööripoikien linjaesimies eli en myöskään usko, että he päästivät minut ohi paramman palkan toiveissa.
Mikroautoradalta jatkamme matkaa panimoravintolaan. Siellä minun suu loksahtaa auki, kun useampi tiimin jäsen tilaa ruokajuomaksi vettä tai coca colan ja valitsee listalta perusburgerin tai kananugetit. Suomessa tuollainen käyttäytyminen on kokemukseni mukaan ennenkuulumatonta. Suomessa vastaavassa tilanteessa, firman maksaessa, on enemmän sääntö kuin poikkeus, että tiimin jäsenet valitsevat listalta kalleimman pihvin ja olutta niin pitkään kuin firman piikki on auki. Siitä usein seuraa, että pidemmän elämänkokemuksen omaavana ja naisena joutuu illan päätteeksi parisuhdeneuvojaksi. Vesilasi-nugetti porukka ei tarvitse elämänohjeita, vaikka jutustelu sujuukin rennosti ja ihmiset ovat yleisesti avoimempia Amerikassa kuin Suomessa. Suomalainen avoimuus vaatii yleensä jonkin verran alkoholia.
Varsin usein team buiding on Suomessa saunailta. UK:ssa asuessa olin töissä Nokian toimipisteessä Camberleyssä, jossa oli ylimmässä kerroksessa saunatilat. Saunatilat olivat vähällä käytöllä, mutta aina silloin tällöin järjestimme suomalaistyylisen saunaillan. Tiimissäni oli silloin minun lisäkseni kaksi naista, britti ja serbi, mutta jostain kumman syystä heillä oli aina muuta menoa saunaillan koittaessa. Yritin tarmokkaasti houkutella heitä testaamaan saunaa ja lupasin ettei tarvitse saunoa alasti vaan voimme kaikki naiset olla uimapuvut päällä naisten saunavuorolla. Siitä huolimatta sain kerta toisensa jälkeen nauttia yksin naisten saunavuorosta kolleegojeni ollessa kiireisiä kotiaskareissaan. No, mukavahan se oli saunoa yksinkin ja heitellä reilusti vettä kiukaalle, mikä oli tosin kielletty tiukasti saunan seinässä olevassa kyltissä. Saunottuani tiimin miehet menivat saunaan ja mina jäin oleskelutilaan juomaan saunajuomia ja napostelemaan pikkusuolaisia. Englantilaiset työkaverini tulivat ensimmäisinä ulos saunasta, kehuivat vuolaasti saunaa ja sanoivat heipat. Jäin hölmistyneenä istumaan sohvalle ja katsomaan, kun he häipyivät kotimatkalle. Suomalainen team building saunakulttuuri ei ollut täysin avautunut heille. Heille ei joulahtanut mieleen, ettäa saunan jälkeen on tapana istahtaa jäähdyttelemään oleskelutilaan, juoda olut tai pari ja rupatella työkavereiden kanssa tovi. Samat työkaverit kyllä pubillallisella istuivat pitkään ja hartaasti eli kai tämäkin oli vain kulttuuriero.
Minulla on ollut vuosien varrella useita työkavereita Intiasta ja heille korkea hatunnosto innokkuudesta osallistua kaikenlaisiin tapahtumiin maansa ulkopuolella avoimin mielin. Joskus 2000-luvun alkupuolella olimme koulutuspäivillä Oulujoen kupeessa Maikkulan kartanossa ja paikalla oli useampia intialaisia kolleegoja, jotka olivat ensimmäistä kertaa ulkomailla työmatkalla. Ohjelmassa oli koulutuspäivän jälkeen suomalaiseen tyyliiin illallinen ja tietenkin sauna. Suomalainen lohikeitto saattoi maistua varsin mauttomalta voimakkaisiin intialaisiin mausteisiin tottuneille, mutta kolleegani innokaasti lusikoivat keittoa ja nakersivat ruisleipää meidän muiden ohella. Saunaan he sanoivat tulevansa, mikäli uimapuvut sallitaan. Totta kai. Ojensin heille pyyheliinat ja porhalsin itse suihkuun ja saunaan. Vihdoin kolleegani ilmestyivät pukutilasta naisten saunaan uimapuvuissaan, tiukasti pyyheliinoihin kietoutuneena ja istuutuivat alimmalle lauteelle jännittyneenä kihertäen. Heittelin varovasti löylyä ja saunakaverini kehuivat kilpaa saunan lämmön tuomaa rentoa oloa. "Eiköhän vielä pulahdeta jokeen uimaan virkistäytymään", innostin saunakavereitani. Huomasin hämmennyksen naisten kasvoilla. Mikäs nyt kiikastaa? Kolleegani halusi tietää, mahtaako joessa olla alligaattoreita vai onko sinne turvallista mennä? Sitä kysymystä en tosiaankaan ollut odottanut. Vakuutin kasvot peruslukemilla, että Oulujoessa ei ole näihin päiviin saakka tavattu muita alligaattoreita kuin ehkä lasten uimapatja-alligaattorit. Jos alligaattori jokeen ilmestyisi, olisimme välittömästi CNN-uutisten ykkösaihe eli voimme rauhassa pulikoida joessa ilman alligaattoriuhkaa. Reissusta jäi varmasti työkavereilleni runsaasti kerrottavaa kotimaassaan.
Amerikkalaiset ovat hyvin sosiaalista kansaa ja asiat halutaan tehdä usein porukassa. Jopa urheilussa yksilölajeista on tehty joukkuelaji. Koulussa ei vain jalkapallo- tai baseball-joukkeet kisaile toisia kouluja vastaan vaan sama pätee kaikkiin urheilulajeihin. Nuorempi tyttäreni harrasti telinevoimistelua, joka on selkeästi yksilölaji. Amerikkalaisessa koulussa siitäkin lajista on tehty joukkuelaji ja koulujen kisoissa ei ollut tärkeintä, kuka voimistelija voittaa all around tittelin tai telinekohtaisen kisan vaan tärkeää oli koko joukkueen yhteispisteet ja mikä koulu saisi kisakauden lopussa ripustaa koulunsa seinälle koulujen voimistelumestaruusplakaatin. Kisojen jälkeen käytiin yhdessä syömässä joukkueella ja kauden aikana järjestetään mitä erilaisempia tiimihengenkohotustapahtumia. Sama pätee maastojuoksuun, tennikseen, golfiin tai mihin tahansa koulun urheilulajiin. Ihan saman olen huomannut amerikkalaisessa seuratoiminnassa. Harrastan juoksua ja juoksuseurani järjestää viikottain useita ryhmälenkkejä (social run) ja niiden jälkeen kokoonnutaan puistoon, pubiin tai aamujuoksujen jälkeen kahvilaan bagel-aamiaiselle. Yksin ei tarvitse juosta ellei erityisesti halua. Täällä on huomattu, että porukassa on hauskempaa ja homma toimii parhaiten, kun puhalletaan yhteen hiileen.